onsdag 29. november 2017

Hvorfor du bør gå på VGS i Frankrike


Da jeg gikk i 10. klasse og skulle ut av ungdomsskolen, var jeg eventyrlysten. Jeg hadde skikkelig lyst til å reise og ikke minst utvikle meg selv som person. Derfor var planen et utvekslingsår. Men dette utvekslingsåret ble til tre. I dag tar jeg ikke så lite som hele VGS i Frankrike og nå skal jeg fortelle min historie og hvorfor du, kjære 10. eller 1. klassing burde søke 3-årig videregående skole i Frankrike.

Me voilà, une petite bayeusaine

Gjennom norske myndigheter, finnes det et fjernt tilbud. Dette tilbudet stammer tilbake fra 1918. Etter første verdenskrig trengte Frankrike unge gutter etter krigens tap og dermed ble åtte, norske gutter hvert år sendt ned til byen, Rouen. Tilbudet har eksistert siden den gang, og etterhvert kom jentene på banen (1979 i Bayeux og 1989 i Lyon). Dette utvekslingprogrammet er sett på som en diplomatisk avtale som styrker det franko-norske vennskapet.

I dag blir 22 utvalgte, norske ungdommer årlig sendt ned til Frankrike for å gå på "lycée" (vgs) og for å ta den anerkjente "baccalauréat" (eksamen) ved endt skolegang.

Med de norske jentene på kullet mitt

På såkalte lycéer snakker man (nesten) bare fransk! Det franske språket er vakkert, elegant og snakket av tilnærmet 500 millioner mennesker som gjør det til et av de mest talte verdensspråkene. Språk blir mer og mer viktig å praktisere jo mindre verden blir og jo mer den internasjonaliseres og globaliseres. Når du da tar VGS i Frankrike, vil du naturligvis lære å snakke fransk. Flytende. Men det er faktisk ikke et krav å ha tatt fransk som et fremmedspråk på ungdomsskolen. Et forkurs i Oslo på fire uker, sommeren før skolestart legger til rette for en intens franskundervisning samt matteundervisning(franske ungdommer er ikke bare flinkere i fransk, de ligger også foran oss i matte).

Forkurs i Oslo på Institut Français

Et lite innblikk i hvordan det er å lære seg fransk

Så begynner du i første klasse, eller i seconde som de så pent sier det på fransk. Du kan ende opp med å komme til enten Bayeux(her bor jeg), Lyon eller Rouen.

Bayeux er en by med omkring 15 000 innbyggere kjent for blant annet sin praktfulle katedral, d-dagen og sitt lange middelalder-teppe.

Her er vi en norsk seksjon med 18 jenter fordelt på første, andre og tredje klasse på Lycée Alain Chartier (en fransk, offentlig videregående skole). Vi har en norsk sekjsonsleder, vår voksne ansvarlige, som underviser oss i norsk slik at utdanningen også blir godkjent som videregående opplæring i Norge. I tillegg har vår seksjonsleder en "mammarolle" og passer på oss i tillegg til å være våre foreldres stedsfortreder på papiret.


Sjarmerende sidegater i Bayeux

Typiske franske, fine fontener

Bayeux-katedralen sett fra en by-park

Meg og katedralen up-close

I løpet av skoleåret arrangerer vi en rekke sosiale sammenkomster: seksjonsmiddager, seksjonsferier, Lucia-forestilling på skolen, vaffel-kveld, pepperkakebaking, 17.mai-feiring osv.. (Norskseksjonens facebook-side her)

Det er viktig å understreke at ettersom dette er et statlig tilbud, koster det ingenting å gå på skole her nede. Alle norske studenter i videregående opplæring i Frankrike har krav på stipend fra Statens Lånekasse samtidig som at det ikke er noe krav om skolepenger(dette er annerledes det første året hvor man vil betale en liten egenandel for vertsfamilie og internatet. Da jeg gikk i Seconde, var egenandelen på 25 000,- NOK). Ellers er for eksempel seksjonsferiene betalt alene av staten.

Seksjonsferie i alpene

Seksjonsfeire i Paris

Hørte du riktig? Ja, det gjorde du. Å ta videregående i Frankrike har nemlig ingenting å si for din eller dine foreldres økonomiske situasjon i Norge.

Sankta Lucia-forestilling på skolen






Det første året bor du hos en fransk, lokal vertsfamilie i helgene, mens du i løpet av uka bor på internat. På internatet, bor vi 6 jenter på et rom(annerledes for internatene i Lyon og Rouen). Det er trangt, det er folksomt, men samboerskapet på internatet gir en enorm fordel for hverdagen din her i Frankrike. Du er aldri alene, og du blir kjent med romkameratene dine på en måte du aldri har lært å kjenne noen før. Samboerne dine, dine bestevenner har alle kvaliteter og forskjellige personligheter som gjør dere til et super-team. Det første året er tøft og da er det godt å være sammen med bestevennene dine om det.
I tillegg er det fint med litt pusterom i helgene hos vertsfamilier hvor man virkelig får en smakebit på den ekte, franske kulturen og la vie française.

Seks jenter betyr mye bagasje når man skal flytte inn på internat sammen!

En vanlig kveld på internatet

Lekselesing på kveldene. Oh yes, vi hadde en time obligatorisk lekselesning 3 ganger i uken på internatet i Seconde.
Utflukt med vertsfamilien til Mont Saint Michel

Det andre året derimot flytter man ut i leilighet og ut i voksenlivet. Dette bringer også med seg sine utfordringer, men man blir også flere erfaringer rikere og moden som person. Voksen, heter det vel ja. Man får mye ansvar, men enda viktigere - man får det svære, berømte, franske liberté.

Innflytning med god hjelp av mødrene våre. Til vår store begeistring finnes det IKEA i Caen!

Chez Helene et Martine

Etter alle mine praktiske opplysninger, så kan du jo spørre meg;

hvordan er det egentlig å gå på skole der nede og hvordan har du det?


Det er vanskelig å gi et generelt svar, for jeg kan jo tross alt ikke skrive om alle nyanser og sider til opplegget. Min erfaring tilsvarer jo selvsagt ikke den samme som andre nordmenn som går på lycée i Frankrike, men jeg skal prøve så godt jeg kan ved å sette opp noen basic-punkter.


  • VGS i Frankrike krever mye jobb og skolearbeid. Du skal tross alt lære et nytt språk og følge det franske, litt-strenge skolesystemet. Det er mye lekser og skoledagene varer ofte fra klokken 08.00 til 17.30. Nivået er høyt og det blir krevd mye av deg som elev. I tillegg er "bac-en" (eksamen) en veldig stor greie her nede. Det er en verdenskjent eksamen som blir snakket om i franske aviser og radioer flere måneder i forveien. Man har eksamen i alle fag og da blir det til at man jobber en god del. Jeg vil likevel understreke at jeg ikke føler at jeg "drukner" i arbeid og føler meg utbrent, men jeg kan helt ærlig si at jeg generelt sett er glad i skolearbeid og at det kanskje har mye med saken å gjøre.
Eksamenslesing i parken

Skole, nam, papir nam, skrive, nam, geografi namnam.



  • Sosialt. Hvor skal jeg begynne? Du bor med mennesker 24/7 i seconde (vg1) og det slutter ikke de to følgende årene. I tillegg til arrangerte ferier og middager, har vi et tett samhold på tvers av kullene og det skjer ting hele tiden. Personlig er jeg veldig glad i andre mennesker og dette varierer jo fra person til person, men man har alltid noen å tilbringe tid med enten det gjelder leksedate, løpetur, middag, what so ever!

Jentetuttene mine

Som for eksempel en spontan kortspill-kveld med de norske på kullet ditt


  • Tiden min her nede i Frankrike har åpnet opp for så mye refleksjon og personlig tenking. Jeg er ikke den samme jenta som drasset med seg to svære kofferter ned til Normandie i august 2015. Jeg er blitt så mye mer. Man lærer mye om sine egne grenser, ambisjoner, men også om seg selv generelt sett. Det har så klart vært en tøff prosess, men når jeg tenker på all selvtilliten, mestringsfølelsen og den personlige utviklingen jeg har fått de to siste årene, angrer jeg ikke et sekund. 




  • Det finnes snille mennesker overalt og ihvertfall her i Frankrike. Jeg har fått så mange fantastiske venner - både franske og norske. Friidrettslaget mitt er gull verdt - alltid så støttende både on and off track.  Seksjonslederen min er genial og en ultra-viktig støtte. Lærerene mine er ofte veldig hjelpsomme (selv om man må si "vous" og "monsieur/madame"). I tillegg er franskmenn ofte veldig åpne, jordnære og pratsomme og det gjør jo at man tilpasser seg og blir det selv. 

Cruiser rundt i Bayeux

  • Jeg har også vært på mange, mange opplevelser og eventyr. I møte med en splitter-ny kultur er det jo klart at eventyr kommer i mange forskjellige former. Det som er spesielt med dette tilbudet, er jo disse seksjonsferiene på vinteren og på våren som gir en helt unik mulighet til å oppdage Frankrike som en helhet og ikke bare regionen du bor i. I tillegg er vertsfamilien en stor fordel med mange utflukter i helgene, men det er også fint å bo for seg selv i leilighet for da kan man bestemme selv hva man vil utforske og gjøre. Bare tenk på hvor mange museum, slott og historiske steder du finner overalt i Frankrike. De har jo en skikkelig kultur-luksus!
    Med skolen drar man også på klassetur en gang i blant. I høst var jeg for eksempel på litteratur-tur til England en uke med den franske klassen min. Kort sagt, det er få stunder hvor du ikke har mulighet til å dra på "eventyr", noe som var veldig viktig for meg da jeg søkte. 

  • På kaia i Marseille 
Experience + 1: Jeg har lært meg salsa.

  • Det er også klart at det er noen dager som er tøffere enn andre. Man bor langt borte fra familien sin og skal "leke" voksen i utlandet. Selvfølgelig har jeg hjemlengsel en gang i blant og noen dager er kjipere enn andre. Men på den andre siden, å bo hjemme i Norge byr jo også på mange utfordringer, ikke sant? Jeg tror utfordringene man møter her nede har helt klart en viss tyngde, men det betyr ikke nødvendigvis at livet ikke er bra. Tenk hvor selvstendig, ansvarlig og moden du blir ved å takle ting alene og komme deg gjennom vanskelige perioder fordi du ville det og fordi DU var tøff nok til det? Jeg finner meg selv stadig foran vanskelige saker og utfordringer her nede. Likevel er jeg proppet full med mestringsfølelse (fordi jeg mestret noe) eller proppet full med læring (fordi ting ikke gikk helt som jeg hadde tenkt). Jeg tenker at et problem (som regel) er noe positivt så lenge man møter dette problemet med en positiv holdning og litt bein i nesa.
Når jeg får en god karakter, ordner opp i en vannlekasje i leiligheten eller finner ut at det ikke er lenge igjen til mamma kommer på besøk.
  • Oui, oui, oui, det franske kjøkken kan vi slettes ikke glemme. For hva er vel Frankrike uten croissanter, café au lait, ost, sjømat, vin, baguette, kanin, frosker og crême brûlée ? Fransk gastronomi er svært utbredt, veldig digg og utrolig viktig for kulturen. Lunsj-måltidet, le repas du midi blir nærmest sett på som hellig og avgjør ofte hvordan franskmenn legger opp dagene sine. Frokosten derimot er kjempefattig med en liten loffbit og noe å drikke. På den andre siden (for å ødelegge det "klisjé"-bildet av fransk matkultur jeg nettopp har illustrert så pent), vil jeg gjerne understreke at franskmenn lever i den samme verdenen som oss, og de spiser også mye pizza, smoothies, burgere, sushi og salat. Om du dermed er kresen eller om du spiser alt du kommer
    over, så finnes det alltid noe for deg her nede!

  • Sist, men ikke minst: jeg har lært meg fransk! (Og jeg lærer fortsatt. Det hender i ny og ne at jeg kommer over nye ord. Men det skjer stadig sjeldnere)
    Nå gjenstår bare bacen!

Den siste tiden har jeg fått mange, hyggelige kommentarer på hvor bra fransk jeg snakker etter to år og hvor langt jeg har kommet både faglig sett og "personlig". Det er utrolig kjekt å høre, for jeg har jo virkelig jobbet for det! Jeg har enda et halvt år igjen her nede og flere eventyr venter på meg. Hvis DU derimot, kjenner at du har lyst til å gjøre noe av det samme som meg og at det kribler litt i magen ved tanken på å ta hele videregående i Frankrike, anbefaler jeg deg på det varmeste å søke. Vi eldre her nede, er levende bevis på at man kan virkelig få det til og ikke minst at det er en opplevelse for livet.

Dette programmet som tilbyr 3-årig lycée i Frankrike er utrolig godt tilrettelagt, rikt og lønnsomt. Jeg er så vågal og vil påstå at dette er et av Norges mest gunstige utvekslingprogram. Det er en god investering for deg som har planer om studier etter VGS, for deg som har lyst til å utvikle deg som person, lære et nytt språk, møte nye mennesker og for deg som kjenner deg klar for en helt ny hverdag. Flere og flere ser fordelene med utveksling i utlandet og jeg håper at jeg har gitt deg en god oppsummering på hvordan 3-årig VGS i Frankrike former deg eller kommer til å forme deg på en helt spesiell måte.

HVOR KAN DU FÅ MER INFORMASJON?

SØKNADSFRIST ER 10. MARS!


#Hvaventerdupå ? REGISTRER DEG HER

1 kommentar:

  1. For en veldig interessant opplevelse! Høres ut som det var gøy så lenge det varte :) Takk for dine unike meninger Helene :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar :)